Gaderummet lader vente på sig

Socialrådgiveren nr. 14, 27. august 2009

Siden Gaderummet i København fik andre driftsherrer sidste år, er der ikke lukket nye unge hjemløse ind. Huset er næsten tømt, fordi det skal renoveres. Ikke rimeligt, at et så vigtigt tilbud ikke fungerer i så lang tid, mener ekspert.

Af Birgitte Rørdam

Der er sømmet skodder for porten, og de mange vinduer i stueetagen og kun en lille ringeklokke angiver, at der måske er liv bag murene i det store grå hus i Rådmandsgade på Nørrebro i København, der engang udgjorde et åbent opholds- og bosted for udsatte unge, der ikke kan være på de almindelige herberger. Siden politiet rømmede Gaderummet i begyndelsen af december 2008, og stedet blev overtaget af Missionen blandt hjemløse og Askovgården, har tilbuddet da også kørt på meget lavt blus.
Nødrummet, som stedet midlertidigt er døbt, tager ikke imod nye unge hjemløse, og de gamle brugere er ved at blive udsluset, så en større renovering af huset kan gå i gang - en neddrosling af stedet, der blev besluttet af Københavns Kommune og Missionen blandt hjemløse. Begge parter mente, at det ville være den bedste vej til en ny og velfungerende institution for udsatte unge.

Kun to beboere tilbage
I juni måned var der kun to beboere tilbage i det 1400 kvadratmeter store hus, plus en håndfuld tidligere brugere, der ind imellem kiggede forbi. Personalet var fuldt normeret. I juli skulle en renovering gå i gang, således at huset står klar til brug omkring årsskiftet.
Anders Sørensen fra Missionen blandt hjemløse og presseansvarlig for Nødrummet glæder sig til, at stedet fungerer igen:
- Siden vi overtog huset, har det kun fungeret som nødherberg, og nu har vi besluttet at få de gamle beboere ud, blandt andet i egne lejligheder, mens huset bliver gjort klar til at være et nyt Gaderummet. Samtidig har vi måttet blokere indgangen, fordi stedet tidligere har været besat, og vi har frygtet ballade, men det er da ærgerligt, for den lukkethed matcher jo ikke vores tilbud, siger han.
Tidligere husede Gaderummet fast 30-40 unge, og op mod 200 kom her regelmæssigt. Efter Gaderummet lukkede, har mange af de unge ikke haft et sted at bo eller gå hen. Nogle lever ifølge Anders Sørensen på gaden, enkelte er taget hjem, hvor de kom fra, andre bor på forsorgshjemmet Sundholm, og en mindre gruppe har man hjulpet i lejlighed.
- Lige nu tager vi ikke imod nye unge, men kommer nogle til os, fordi de har kendskab til Gaderummet, hjælper vi dem videre, oplyser han.

Eksisterer ikke
At tilbuddet nærmest ikke har eksisteret, siden Gaderummet for snart otte måneder siden blev rømmet af politiet, undrer Preben Brandt, formand for Rådet for Socialt Udsatte og medlem af bestyrelsen i det tidligere Gaderummet. Han mener, at kommunen har en forpligtelse overfor de udsatte unge.
- Et er, hvis man ikke havde et sted til disse unge, men her er faktisk et sted, her er lønnet personale, og så er det ikke rimeligt, at de ikke tilbyder det til de unge, renovering eller ej. Da stedet blev lukket, blev det lovet, at der ville blive lavet et nyt sted for den samme gruppe unge. Og ingen har jo været i tvivl om, at de unge er her, og at de har de her særlige behov, siger Preben Brandt, som også bekymrer sig over, hvad der sker med de brugere, som er tilbage på gaden.
- En del af dem, der før boede i Gaderummet, har indvandrebaggrund, kommer fra Nørrebro og føler sig langt uden for samfundet. Det er præcis dem, der er i fare for at knytte sig til bandemiljøet, hvis de mangler et tilhørsforhold eller ikke tilbydes et alternativ.


Gaderummet
Har i 12 år fungeret som et alternativt, brugerstyret sted for socialt udsatte unge, som ikke ”passer ind” andre steder.
Fik i sommeren 2007 frataget sin bevilling, fordi stedet ikke levede op til kommunens krav, blandt andet om at ledelsen skulle samarbejde med psykiatrien. Blev rømmet i december 2008 af politiet, efter at lederen og de unge havde besat stedet.
Skal indrettes til et bo- og værested med plads til 30 beboere og drives af Mission blandt Hjemløse og Askovgården.
Kilde: Hus Forbi