Mail ang. afrikanere

 

Hej Gaderummet. Ved man hvad der egentlig er blevet af de vist 21 afrikanere der var i huset? Altså hvor de er endt henne og i hvilken situation?

YY

Sendt 25. nov. 2008

 

 

Mail Gaderummet-Regnbuen

Kære YY

 

Vi ved ikke så meget om afrikanerne, efter at politiet kørte dem væk. Vi har ikke kunnet få informationer. Men efter dem vi har, er de alle kørt til Sandholdlejren, for at få tjekket deres identitet. Oprindeligt blev omkring 26 anholdt - eksklusiv mig - og alene ud fra deres hudfarve. Så blev nogle løsladt efterfølgende, de dansktalende, mens 21 kom i Sandholmlejren. Nogle - 2-4 - er senere kommet tilbage. Resten ved vi ikke noget om endnu.

 

Hvad angår afrikanerne i Gaderummet, så er det unge mennesker som fra andre lande. Der har altid været nogle eller flere i Gaderummet, og altovervejende unge der er kommet til Danmark som barn, og som har fundet et fristed i Gaderummet, når de som myndige tit blev strittet ud af deres familie - eller nærmest voksede ud af det ene værelse, som de delte med en enkelt forælder og andre søskende.

Gruppen af afrikanerne har været konstant indtil for et år siden. Så begyndte - ligesom året før med polakker - flere og flere at komme til. De havde visa, som var udstedt i Italien eller i Spanien, og som de havde fået i forbindelse med amnesti for 3-4 år siden. De må være i Danmark i op til 3 måneder, for at finde job og bolig.

Ved siden af denne gruppe, kom der op igennem sommeren flere og flere afrikanere, som vi syntes havde tvivlsomme papirer eller ingen forklaring. Og Gaderummet bad faktisk for 2-3 måneder siden en gruppe på næsten 15 unge afrikanere om at finde videre, eller få afklaret deres papirer. Vi handlede så, så de havde en chance for at finde videre inden vinteren eller inden politiet stormede huset - for hvis de blev passet op i huset, ville deres papirer helt sikkert blive tjekket igennem som ledte man efter krigsforbrydere.

Jeg ved ikke hvor alle 15 er havnet i dag, men efter få uger begyndte vi at møde de fleste på gader og stræder i stadig dårlige tilstand, og erfarede også, at politiet igen og igen stoppede dem, men også lod dem gå igen. Samtidig fik jeg gennem flere samtaler med politiet at vide, at Gaderummet mht. papirer ikke kunne andet end at stole på de papirer, som vi blev forelagt. Det var ikke vores opgave at spille udlændingepoliti.

 

Og så blev der sagt rundt på gaderne til afrikanerne, at man kunne søge tilbage til Gaderummet, hvis man var i nød. Og det gjorde så en del af dem. De blev alle igen gjort klart, at kom det til en politirydning af Gaderummet, ville deres papirer med 100 % sikkerhed blive tjekket for enhver ridse eller fejl. Det er så også sket! Og hvor de alle er skreget ud og dømt som illegale, allerede inden deres papirer er undersøgt.

 

Som gruppe fra Afrika - ingen kendte hinanden i forvejen - havde vi allerede sagt farvel til flere af dem, da deres visa var ved at udløbe, og de skulle tilbage sydpå. Nogle var så nye, at vi end ikke nåede at lære deres navne. Jeg håber her i bakspejlet, at de i deres ophold i Gaderummet nåede at få så meget sul på kroppen og gode oplevelser, at de vil kunne klare sig, når de deporteres til ukendt skæbne. Alle har gerne ville arbejde, knokle, være til nytte, gøre hvad som helst, og gjorde det også, men deres situation har været umulig, og ingen har kunnet hjælpe. Det er desværre mit gæt, at gruppen de næste par år vil vokse sig meget meget stor.  

 

Politiaktionen - eller rettede: Socialudvalgets handlinger med Socialborgmester Mikkel Warming som politisk ansvarlig - har ikke bare handlet negativt overfor ekstremt svage borgere - de nu anholdte - men samtidig forhindret den gamle gruppe af afrikanerne - de der er kommet til Danmark som barn (og tit med masser af traumer med sig) - i at have et sted, hvor de kunne være. Gruppen er stor, men er nu tilbage på hver deres kammer rundt omkring i København og forstæderne, langt fra hinanden, og uden nogen hjælp at få nogen steder. De har fungeret rigtigt godt i Gaderummet, og vi ved - fra de gange hvor nogle har fået karantæne - at de ikke har nogen andre steder, som de søger hen eller hvor de kan få lov at være eller mødes.

Og nu hvor politiet står på spring til næste rydningsaktion af Gaderummet, så tør de ikke komme i Gaderummet. Deres papirer er gode nok, deres historie er god nok, alt er godt nok, men de tør ikke møde ordensmagten. Hvem bliver den næste udviste? Det er til at storgræde over, at det er sådan vores samfund udvikler sig.

 

Tak fordi du spørger til afrikanernes skæbne. Jeg synes det er forfærdeligt. Alle nærmest uden undtagelse var bare store børn/drenge, der var stillet totalt alene i verden, og uden nogen vilkår.

 

Du må meget gerne give min mail videre, hvis du synes.

 

Mange hilsner

Kalle