USA-aktier kan lede næste nedtur

Mandag den 5. marts 2012, 11:24 http://www.business.dk/node/19135967

Det amerikanske aktiemarked har ledt de globale aktiemarkeder frem siden oktober sidste år, men der er tegn på, at verdens største økonomi taber momentum.

Det toneangivende S&P 500 indeks er steget ca. 20 procent, og de europæiske aktier er fulgt pænt med, selv om der ikke er meget at råbe hurra over i europæisk økonomi.

Billedet svarer fuldstændig til det traditionelle, nemlig at USAs aktiemarked styrer retningen på det europæiske aktiemarked. Og det sker især, fordi verdens største økonomi fortsat er drivkraft for andre geografiske regioner.

Mens vi i Europa nu har set, at den græske gældsaftale er faldet på plads (eller er den?), ser USAs økonomi ud til at tabe momentum. Dette kan få stor betydning for det hjemlige aktiemarked, da en nedtur i USA vil trække de europæiske aktier med ned. Blandt andet bemærker vi, at Citigroups Economic Surprise indeks på det seneste har vist en negativ udvikling. Hertil kommer, at den meget vigtige ledende indikator fra de amerikanske indkøbschefer under ISM viser et tilbagefald i februar. Også markant stigende oliepriser er en risikofaktor.

I første omgang ser vi ikke de store mørke skyer over USAs økonomi. Og det kan meget vel være, at den øgede forbrugertillid faktisk trækker privatforbruget yderligere op. Den faldende arbejdsløshed og stigende aktiemarkeder er positive signaler, som kan drive økonomien ind i et selvforstærkende opsving, især på grund af øget privatforbrug og øget investeringslyst i erhvervslivet.

Prøv AktieUgebrevet gratis i tre uger.

Det er groft sagt de modsatrettede kræfter, der efter vores vurdering for tiden præger aktiemarkedet. Altså på den ene side et håb om, at den positive stemning kan udvikle sig til et selvforstærkende opsving. Og på den anden side vigende momentum, som sår tvivl om et selvforstærkende opsving.

Selv om S&P 500-indeks de seneste uger er kravlet lidt frem, er det et signal, der skal tolkes med stor forsigtighed. For det første er fremgangen sket under tynd omsætning. For det andet er tendensen målt på MACD fortsat negativ. For det tredje viser de ledende delindeks som DJ Transport og sox.x for halvledere svaghedstegn, som ikke bør ignoreres.

Vores strategi er fortsat at spille med på, at der kommer bedre økonomiske nøgletal, som kan trække aktierne betydeligt højere op. Nedad er det centralt at holde øje med brud af først ca. 1340-1350 og dernæst 1270, som svarer til 50 dages glidende gennemsnit. Brud af disse niveauer bør udløse en trinvis reduktion af investeringsgraden.

Ud over risiko for en ny opbremsning i USAs økonomi lurer fortsat nye gældskriser i Grækenland, Spanien og Portugal. Indtil videre ser vi en fortsat flegmatisk markedsmæssig reaktion over for statsgældsproblematikken.