Løbeseddel til uddeling d.29.marts 2001. Afgang fra Gaderummet kl.12. Kontakt: Kalle og Dorte tlf 3581 5555
Optog for autonom faglighed.
Vogntrækning fra Gaderummet til By- og Boligministeriet.
København – blandt andre byer – har problemer med boligmassen. Den passer ikke for alle. Der er både brug for nye boliger til afhjælpning af bolignøden, og der er brug for anderledes boliger. Boliger hvor individer trives, og boligtyper der fremmer et fedt samfund, et samfund for alle.
Man kan bygge på mange måder. Lige nu har vi bygget små modeller til virkelige halmballe-huse, økologiske huse, som enhver – rig som fattig, høj som lav – kan tænke med på, eventuelt selv bygge op.
Dem der har bygget modellerne er unge fra den københavnske rendesten. Vi er lidt dem, som alle taler om, de utilpassede unge, de kriminelle unge, de stofbrugende og alkoholiserede unge, de marginaliserede unge, de udstødte unge, de psykiatriramte unge, de tvangsaktiverede unge, de fejlbehandlede unge, de forældreløse unge, de voldsramte unge, de krænkede unge og de unge med sociale og psykiske problemer – typisk med forhutlede boligforhold og manglende arbejdsmarkedsmæssige kompetencer.
Nu er vi ikke kommet fra en fjern planet i solsystemet. Vi er del af jeres lokalområde, vi er del af storbyen, vi er faktisk alle vegne.
Der er altid fokus på ”ungdom”, til enhver tid, for det er en overgangens fase. Et spring, der kan blive som det gamle, man finder sin plads i det bestående samfund, nok mest fordi det var muligt, eller der kan vise sit nyt, hvor en ny generation bidrager ned friske øjne til omkalfatring af bestående arbejdsprincipper på vigtige samfundsmæssige områder. Større frihed, mindre ufrihed og ulighed, bedre sameksistens, og dermed bedre muligheder for opgaveløsninger på fælles problemer. Ethvert nyt starter som et ”afvig”, noget forskelligt fra det normale. Noget kan være blindgyde, andet netop det nye.
Vi laver dette optog af 2 grunde.
1. Vi ønsker at skabe noget, det gamle duer ikke. Det er spørgsmålet: hvor skal jeg bo og hvorledes, så mit liv kan begynde at blive levet. Uden bolig er du rakker! Intet tilholdssted, alt på lånt tid, og har du ikke nogen eller noget at tage (tilbage) til, så er du bare nede.
2. Vi vil gøre opmærksomt på, at vores nuværende arbejds- og værested, Gaderummet, på Nørrebrogade 56B, er sagt op. Faktisk sagt op for længe siden. Alt afhænger af hvor hurtigt Københavns Kommune trykker på aftrækkeren, og sætter politiet ind.
Halmballe-huse står der ikke i morgen, eller til den første juleaften, på en åben grund nede ved havnen, men der behøver ikke gå 2 juleaftener forbi. Gode drømme går jo altid i opfyldelse! Men selv med dette – i forhold til utraditionel boligbygning: korte tidsrum - vil vi være på herrens mark længe forinden. Og desuden vil et halmballe-hus kun være en løsning for nogen af os. Andre har brug for andre løsninger – en simpel lejlighed måske bare, eller et værelse i et fællesskab, hvor arbejde, uddannelse og livskvalitet ligger for.
Men! Vi skal til at bo på gaden, hvor vi kom fra. Inden længe vil politiet komme og smide os ud, skabe kaos, smadre alt, hvad vi har, vores ejendele og vores arbejdsredskaber. Ikke fordi vi har lyst, men fordi Københavns Kommune ikke synes det er umagen værd, at beskæftige sig med os, vores problem til trods. Københavns Kommune, der har kendt problemet siden oktober 97, har da også d.8.marts 2001 endeligt meddelt os, at de ikke kan finde en bygning, der kan huse ”sådan nogen som os”. End ikke et ”Fattigdomshus” er der til os!
Det er svært at forstå, at der ikke er politisk vilje til at løse problemet. Så da vi i forvejen har prøvet alt på det private boligmarked, men uden held, ved vi nu alt om, hvor det bærer hen.
Kig på modellerne: er de ikke flotte - men man kan ikke bo i dem, endnu!
Baggrund:
Hermed fremsender vi vores ansøgning til Boligministeriets pulje.
Boligministeriet fik sidste år bevilget 3 gange 30.millioner kroner til udvikling af ”Skæve boliger til skæve eksistenser”. Forslag til udvikling af disse boliger skal være Boligministeriet i hænde senest 1. April 2001 for at blive behandlet i dette år.
Vi er unge boligløse autonome der har vores daglige gang i ”Gaderummet” på Nørrebrogade 56.
I marts måned har vi i samarbejde med den daglige leder cand.psych. Kalle Birck-Madsen og projektleder Dorte la Cour udført vores drøm om en økologisk by for hjemløse. Vi har bygget modeller af vore huse som vi afleverer i Boligministeriet torsdag d. 29.marts.
For yderligere information ring venligst på 3581 5555
eller mail på:
Vores hensigt er:
2 at vi tager ansvar – vi sætter et mål, laver en plan og udfører den.
Dette vil i bedste fald motivere os til at fortsætte en uddannelse,
især inden for håndværksmæssige fag.
Indhold;
Projektet er et naturligt byggeri, hvor vi kun anvender;
Vedvarende energi:
Som energiforsyning vil vi installere
Vindmøller og solfangere.
Vores huse:
Grundarealet er på ca. 30 kvardratmeter – i 1½ etage.
Husene fremstår individuelle, vi bygger lige så forskelligt som vi er mennesker.
Husene har græstage, (fundamentets biotop lægges i princippet på taget).
Husene kalker vi med naturlige farver.
I huset er der installeret en Bænkovn som vores hovedvarmekilde.
Madlavning laver vi på gasblus via flaskegas.
Rundt om husene har vi alle et areal jord, med nyttehave og kompostbeholder.
Kompostering:
Komposten samler vi i et fælles komposteringsanlæg. Hvor vi alle kan benytte mulden til vores nyttehaver og fællesareal.
Komposten fra komposteringstoiletterne samles i en ventileret beholder, hvor det færdigkomposterer i ca. et år.
Sanitære installationer som vi vil benytte;
Komposteringstoiletter og rodezoneanlæg til spildevand
Stikledninger til vandforsyning fra det kommunale vandværk, med vandmålere.
Fælleshus:
Fælleshuset er centrum i vores ”by”. Her har vi bademuligheder og fællesrum til fest og anden samling.
Fælleshuset vil dække vores sociale behov. Vi er bevidste om at vi har brug for hinanden til støtte og udvikling og samtidig kan vi trække os hjem i vores egen rede til ro og eftertanke.
Omgivelser:
Det bedst egnede område til byggeriet finder vi er Tippen ved Kalvebodløbet i Københavns Sydhavn. Området ligger i periferien af centrum og vores byggeri skaber en kreativ kontrast til nybyggeriet i dette område.
Området ejes af Københavns Havn og kræver blot at de kan se at dette er en fin investering i fremtiden, og dermed giver grønt lys for vores projekt.
GADERUMMET.
Nørrebrogade 56.