BARCELONA – Josh Ryan-Collins er et omvandrende vekselkontor. Således har han lige solgt Informations udsendte ét Brixton Pound (B£) formedelst én euro. En nydelig pengeseddel med en købekraft som ca. 8,50 danske kroner. Men kun i London-bydelen Brixton.

»Brixton-pundet er en lokal valuta, skabt ud fra ønsket om at få pengene til at forblive i lokalt kredsløb,« fortæller Ryan-Collins, tidligere markedsføringskonsulent i det private erhvervsliv, nu projektmedarbejder i den grønne tænketank New Economics Foundation og en af initiativtagerne til den lokale valuta. Han deltager i Barcelona-konferencen for at fortælle om den ny type penge og om det bæredygtige projekt Transition Town Brixton, som valutaen har været en del siden september.

»Der er nu 140 lokale virksomheder, der bakker op om B£ ved at tage imod den som betalingsmiddel. Den skal ikke presse det britiske pund ud, men er en supplerende valuta designet til at styrke lokaløkonomien, fastholde mangfoldigheden og skabe en bedre balance mellem forskellige typer handlende, så store kæder som Tesco og Saintsbury ikke kommer til at dominere gadebilledet,« siger Josh Ryan-Collins.

En stor del af de lokale virksomheder, der går i samarbejde med Transition Town-folkene, giver rabat på varerne for at stimulere Brixton-borgerne til at handle med den stedlige valuta.

»Så ved man med sig selv, at pengene ikke forlader Brixton, men bliver og bidrager til at skabe lokale arbejdspladser og efterspørgsel i stedet for at falde i hænderne på de store nationale eller internationale kæders aktionærer, der befinder sig langt fra Brixton. Til gengæld for omkostningen ved at give rabat får virksomhederne gratis markedsføring på bl.a. Transition Towns hjemmeside,« fortæller Ryan-Collins.

Det er ikke uden omkostninger og et vist besvær at have to valutaer i bydelen. Derfor er næste fase at forsøge at gøre B£-valutaen elektronisk for at fjerne veksel-omkostningerne og få de lokale myndigheder til at acceptere den.

Borgmesteren i kommunen Lambeth, som Brixton hører til, har været på sin første indkøbsrunde med Brixton-pundet og er angiveligt meget positiv over for at styrke lokalvalutaens rolle.

At introducere sådanne lokale valutaer er tilladt i nogle lande, forbudt i andre. Næppe nogen ved, hvor mange alternative pengesystemer der findes – Ryan-Collins gætter på tusinder. Perspektivet er ikke at gøre op med selve den globaliserede vækstøkonomi, men at skabe lommer af større lokal modstandsdygtighed, så sårbarheden over for globale kriser mindskes, og kredsløbene bliver mere bæredygtige via forankringen i stedet.